محصولات جالیزی و حبوبات

جالیز یا پالیز به کشتزاری گفته می‌شود که محصولاتی از رده صیفی جات مانند خربزه و هندوانه و خیار در آن کاشت و برداشت می‌شوند.در شهرهای قدیمی ایران جالیز را، جیلیز می‌گویند.

حبوبات

بُنشن یا حبوبات که جمع کلمه حبوبه است و شامل نوعی از دانه‌های خوراکی ماند لوبیا، عدس، ماش، نخود و غیره می‌باشد.

حبوبات از منابع مهم غذایی سرشار از پروتئین برای تغذیه به شمار می آید. ارزش بیولوژیکی پروتئین حبوبات به سبب دارا بودن بسیاری از اسید های آمینه ضروری در مقایسه با سایر منابع تامین کننده پروتئین بسیار بالا می باشد.

حبوبات یا بنشن ازجمله گیاهان پروتئینی هستند که مقدار زیادی پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی آهن، کلسیم، پتاسیم، منیزیم و ویتامین‌ها خصوصا ویتامین‌هایB گروه  دارند

 در هرم راهنمای غذایی، حبوبات جزو گروه گوشت محسوب می‌شوند ، چراکه حبوبات از نظر پروتئین غنی بوده، ارزش پروتئین آنها نسبت به گوشت کمتر است و این کمی ارزش به علت فقدان اسیدهای آمینه گوگرددار (میتونین و سیستئین)‌ در این مواد خوراکی است

حبوبات در مقایسه با غلات، دارای پروتئینی بین 18 تا 50 درصد است، در حالی که غلات تنها 10 تا 15 درصد پروتئین دارند. پروتئین‌های حبوبات   بهترین منابع گیاهی برای تکمیل غلات هستند

پرسش های متن
1-فعالیت های مهم کشاورزی کدامند

1- زراعت
2-باغداری
2-زراعت چیست ؟
زراعت یعنی کشت وپرورش گیاهانی که بعدازکاشت دانه،حدّاکثرتایک سال محصول می دهندمانندگندم وجو،گوجه فرنگی،هویج.
3- باغداری چیست ؟
باغداری کشت وپرورش نهال درختان است که بعدازگذشت یک یاچندسال محصول می دهند.ماننددرخت خرما،پرتقال وانار.
4- گیاهگندم گیاهی چند ساله است وبه چند شکل و در کجا کشت می شود ؟
گندم گیاهی یکساله است وبه دوشکل پاییزه وبهاره کشت می شودوکشت آن درهمه ی استان های کشورمارایج است.
5-گیاه برنج در کدام استان های ایران کشت می شود ؟
بیش ازنیمی ازبرنج کشورمادراستانهای شمال کشورتولیدمی شود
اگرچه دربعضی استانهای دیگرنیزدرصورت وجودآب کافی،برنج کشت می شود.

استانهای تولید کننده برنج – گیلان- مازندران –گلستان – قزوین – خوزستان –فارس – سیستان بلوچستان
6-در شمال از برنج چه چیز هایی درست می کنند ؟
درشمال ایران،غذای مردم خیلی به برنج وابسته است.دراین ناحیه انواع شیرینیهاو
نان های خوشمزه بابرنج تهیّه می شود.
7-بعد از غلّات مهمترین منابع غذایی کدام ها هستند ؟
بعدازغلّات مهمترین منبع غذایی حبوبات ومحصولات جالیزی هستندکه تقریباًدرهمه ی استانهای کشورماکشت می شود.
8-کشت گلخانه ای را توضیح دهید ؟
امروزه یکی ازروشهای نودرکشاورزی،ایجادگلخانه یایک محیط مصنوعی برای کشت گیاهان است. باایجادگلخانه می توانیم هرمحصول رادرهرمنطقه ی آب وهوایی ودرهمه ی فصول سال کشت کنیم.زیراآب وهوای گلخانه وگرماونورورطوبت راخودمان بادستگاههای مختلف،متناسب بانوع محصول تنظیم می کنیم.
9-مزیت کشت گلخانه ای در مقایسه با دیگر روشه ای کشت چیست ؟
کشت گلخانه ای درمقایسه باسایرکشتهاازنظرصرفه جویی درمصرفآب بسیاربهتراست.
10 – در گلخانه چه محصولاتی کشت میشود ؟
درگلخانه هاانواع میوه هاومحصولات جالیزی،سبزیجات وقارچهای خوراکی راکشت می کنندویاگل وگیاهان زینتی پرورشمی دهند.
11-باغ داری چیست ؟
کشتو پرورش انواع درختان
12-محصولات کشاورزی صادراتی ایران را نام ببرید ؟
بخشی ازمیوه های سردسیری وهسته دارمانندهلو،زردآلو،آلو،گوجه وآلبالوبه
صورتخشکباروبعضی محصولات گرمسیری مانندخرماوپسته ی ایران به دلیل
مرغوب بودن به خارج ازکشورصادرمی شود.

13-محصولات کشاورزی چگونه به دست ما می رسد ؟
بعضی ازمحصولات برای فروش به بازارهای نزدیک مزارع کشاورزی برده می شوند.
بعضی دیگررادرانبارهایاسردخانه ها نگهداری وذخیره می کنندوسپس باکامیون و
وانت به میا دین میوه وتره باروشهرهای دورونزدیک می برند
.

14-دونمونه از مواردی را که باعث پرهیز از اسراف ومصرف ناردست می شود بنویسد ؟
1-مواد غذایی را بهاندازه نیاز مصرف مان بخریم
2-در مجالس و میهمانی ها به اندازه میهمانان غذا تهیّه کنیم
15- مهمترین منبع غذایی انسان ها کدام گروه از گیاهان است؟
غلّات